Primerjaj artikle
0

Senzorski ventili

Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) je elektronski sistem, zasnovan za spremljanje zračnega tlaka v pnevmatikah na različnih vrstah vozil. TPMS poroča vozniku vozila v realnem času informacije o tlaku v pnevmatikah bodisi preko merilnikov, slikovnega prikaza ali preproste opozorilne lučke za nizki tlak.


Kaj je dobro vedeti o senzorskih ventilih?

Služijo enakemu namenu kot navadni gumijasti ventili – držijo tlak v pnevmatiki in omogočajo polnjenje/praznjenje. Njihova dodatna funkcija pa je ta, da imajo vgrajen mini računalnik in senzor za tlak, s pomočjo katerega preko radijskega signala javljajo avtu tlak v pnevmatiki. Poganja pa jih baterija.
Ker javljajo avtu ves čas trenutni tlak, tako že pri majhnem padcu tlaka obvestijo računalnik v vozilu, da nekaj ni v redu. Cilj TPMS je preprečiti prometne nesreče, zmanjšati porabo goriva in zmanjšati obrabo pnevmatik zaradi premajhnega tlaka z zgodnjim prepoznavanjem prenizkega tlaka.

Pogoste okvare TPMS
Največkrat je okvara senzorskega ventila padec moči baterije in zaradi tega nedelujoč ventil. Življenjska doba baterije je po navadi med 3-5 let in je po tem zaradi sestave senzorja ni možno zamenjati. Zato se zamenja celoten ventil.
Pogosta okvara je tudi oksidirano steblo ali slabo tesnilo in zaradi tega spuščanje tlaka pri ventilu. To popravilo je načeloma cenejše, saj se lahko zamenja samo del, ki je obrabljen/poškodovan zaradi npr. soli.
Poškodba pri montaži/demontaži pnevmatike iz platišča. Do tega pride pri nepravilnem delu vulkanizerja oziroma pri uporabi nepravilne opreme za rokovanje s TPMS. Pri nas usposobljeni strokovnjaki ravnamo s TPMS ventili po vseh regulacijah.


Ponastavitev/resetiranje TPMS sistema:
Po vsaki menjavi pnevmatik ali ko kupite novi set platišč vaš avto potrebuje ponastavitev TPMS sistema, ki je lahko izvedena v samem vozilu, s pomočjo TPMS čitalca ali z diagnostično napravo, s katero se ponovno vnesejo senzorski ventili, da sistem deluje. Vse to uredimo v sklopu menjave senzorskega ventila, za katero se lahko naročite tukaj.

20210730_114425
© 2022 vulkanizerstvo-furlan.si | O piškotkih